Darwin’s Evolutietheorie

Het jaar 2009 is het Darwinjaar. De wetenschapper Charles Darwin is de man die de evolutietheorie heeft ontwikkeld. Hierin beschrijft Darwin dat diersoorten zich in de loop van miljoenen jaren via selectieve voortplanting ontwikkelen. Alleen de sterkste en meest aangepaste zal overleven op de lange duur. Hiermee beschrijft hij een proces dat de basis is van de huidige natuurwetenschap. Door de wereldwijde waarnemingen die Charles Darwin aan boord van de Beagle heeft gedaan heeft hij een theorie ontwikkeld die tot op de dag van vandaag niet ontkracht is. Het meeste onderzoek bevestigt de evolutietheorie. De mens is maar een kleine schakel in dit geheel. Wij zijn niet meer dan het meest geavanceerde dier op de aarde tot nu toe. Wij kunnen wel denken dat we perfect zijn maar dat zijn we niet. We zijn wel intelligent (slim) maar we zijn nog niet verstandig geworden.

De moderne natuurwetenschappen hebben als doel feiten van fictie te onderscheiden door met herhaalbare experimenten aan te tonen dat een theorie (hypothese) waarheid of nonsens is. Zelf als een theorie niet waar is heb je wel weer iets geleerd, iets uitsluiten is ook vooruitgang. Heb je theorieën bevestigd of ontkracht dan kun je op basis van die feiten nieuwe theorieën gaan ontwikkelen om tot nieuwe feiten te komen. Door de moderne wetenschappen weten we ondertussen aardig wat over de natuur (heelal, aarde, leven, mensen, dieren, ziektes). Ook de wetenschap maakt een evolutie door. Alleen de feiten blijven bestaan.

De feiten wijzen uit dat de mens de enige diersoort is die zo intelligent is dat hij zijn eigen leefomgeving kapot maakt. We doen dit ook nog in een tempo dat zo hoog ligt dat de natuur daar geen tijdige reactie op heeft. De natuur heeft met de mens iets gecreëerd dat hij zelf niet tijdig kan corrigeren. De natuur of de mens zal dat zelf op moeten lossen. We moeten maar eens verstandig met de natuur om leren gaan.

Veel religieuze mensen zien in Darwin zijn evolutietheorie een aanval op hun geloof. Het is jammer dat deze mensen de verhalen waarop ze hun geloof baseren niet in de feitelijke context plaatsen. De mensheid had een heel ander wereldbeeld dan de huidige mens. De kennis van hun natuurlijke omgeving was veel beperkter. Om toch een antwoord op de grootste vragen van het leven te krijgen hebben we het hogerop gezocht. We hebben religies ontwikkeld. Maar alle verhalen die overgedragen zijn moet je, net als de huidige wetenschap, in de juiste context plaatsen. Probeer feit van fictie te onderscheiden. Vragen over het ontstaan en het bestaan zijn ook door de huidige wetenschap nog niet met zekerheid te beantwoorden. Vooral het ontstaan van het heelal is nog een raadsel. Zo zullen er altijd vragen open blijven staan. We zullen nooit alles weten. Maar om nu te geloven dat een hogere macht de mens gemaakt heeft is in deze tijd niet meer reëel. De wetenschap heeft verschillende religieuze verhalen al ontkracht. Wat geloof je eerder, feiten of fictie? Ik vertrouw op de feiten.

Advertenties

Over Sievert Schreiber

http://sievertschreiber.blogspot.com/
Dit bericht werd geplaatst in Ratjetoe, S2 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Darwin’s Evolutietheorie

  1. Pingback: Terug Naar Je Maker | Sievert Schreiber

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s