Pinkpop 2009

Deze Pinksteren naar de jubileumeditie van het muziekfestival Pinkpop geweest. Mijn derde Pinkpop was er eentje met mooi weer en fantastische optredens. Ik heb weer lekker genoten van drie dagen goede muziek in een gezellige en relaxte ambiance. Op de zaterdag helaas het begin van het programma niet kunnen zien omdat we in de file hebben gestaan op weg naar het festival. Als afsluiter was er nog een groots vuurwerk ter ere van de veertigste verjaardag van Pinkpop. Hieronder een overzicht van de optredens die ik gezien heb. Tip van Sievert: Mando Diao!

The Killers
The Killers was een mooi begin, lekkere dansbare muziek om mee los te komen. Alle bekende nummers kwamen voorbij en het publiek had er ook zin in. Hits als Mr. Brightside, Spaceman, Somebody Told Me, Read My Mind en Human hadden de gewenste uitwerking op het publiek, lekker meezingen en dansen. De set was niet echt strak maar zeker de moeite waard. Dat The Killers het voorprogramma van ‘The Boss’ waren vonden ze een grote eer.

‘The Boss’ Bruce Springsteen
‘The Boss’ Bruce Springsteen heeft me bijna drie uur lang kunnen boeien terwijl ik er niet echt iets speciaals van had verwacht. Hij kan samen met zijn E-street band vanaf dat podium zijn publiek heel goed bespelen. Deze rasartiest weet wat entertainment is. Dit concert was voorbij voordat ik het door had, twee uur en drie kwartier later. Niet voor niets dat er zaterdag al zoveel mensen waren om alleen Bruce Springsteen te zien.

De Staat
Dag twee, de zondag, begon met De Staat. Deze stonerrockband speelde een heftige en zeer strakke set. De muzikanten van De Staat hadden er echt zin in op de zondagochtend. Nummers als The Fantastic Journey Of The Underground Man en Wait For Evolution werden samen met de andere nummers goed en vol overgave neergezet. Een heerlijke melodieuze rockende set om mee wakker te worden. Zie 3voor12 voor de sessie van De Staat die ze op Pinkpop hebben gedaan.

Kyteman’s Hiphop Orkest
Onder leiding van bandleider Colin Benders maken zo’n twintig muzikanten onder de naam Kyteman’s Hiphop Orkest een mooi hiphop feestje. De unieke combinatie van drums, toetsen, strijkers, blazers en rappers waaruit Kyteman’s Hiphop Orkest bestaat, komt op aanwijzingen van blazer en dirigent Colin Benders tot de mooiste creaties. De energie die deze band uitstraalt neemt het publiek meteen over. Samen met het publiek (als instrument) maken ze er een fantastisch muzikaal spektakel van. Dit was wat ik er van verwacht had en dat is ruimschoots overtroffen. Bekijk ook de improvisatie van Kyteman’s Hiphop Orkest die ze in de sessie voor 3voor12 op Pinkpop hebben gedaan, echt geniaal.

Madness
De oude rockers van Madness waren in 1981 ook al eens op Pinkpop en waren er nu ook weer. Jong en oud kent de hits Baggy Trousers en Our House. Ze brachten een leuke show met oud en nieuw materiaal dat ze goed wisten te combineren. De uitstraling van vroeger was iets minder energiek maar nog steeds leuk en mooi om te zien. Je zag aan alles dat deze muzikanten er van genoten om weer op het podium te staan. Madness kan het nog steeds.

Krezip
De derde keer Pinkpop en de derde keer dat ik Krezip heb gezien. De eerste keer was in 2000 toen ze net hun eerste album uit hadden. De videoclip van I Would Stay is opgenomen op Pinkpop 2000 (noordpodium) en één van de mensen die in het publiek aan het meezingen was, ben ik zelf samen met enkele collegae van It Wiid. Toen waren de leden van Krezip nog jong en ongepolijst. In 2007 kwam Krezip invallen voor Amy Winehouse en heb ik ze toevallig weer gezien. Je zag een band die door het touren al veel ervaring had opgedaan. Ze wisten beter hoe te spelen en het publiek te bespelen. Bij Pinkpop 2009 was Krezip de band die het gat van Depeche Mode op mocht vullen, invalbeurt nummer twee. Dat ze al gestopt waren maakte dit optreden wel extra speciaal. De hele show was fantastisch maar vooral I Would Stay was een speciaal moment. Jacqueline hoefde zelf bijna niets te zingen, het publiek deed dat wel voor haar. Wetende dat dit de laatste keer op Pinkpop was en ik ook de eerste keer op Pinkpop heb meegemaakt was toch wel iets om even bij stil te staan. Echt een kippenvel moment. Krezip, tot nooit meer ziens.

Placebo
De Londense band Placebo is mij wat te heftig en te duister. Leuk om ze een keer The Bitter End te horen doen maar verder hebben vooral de anderen genoten. Dat Placebo nu als afsluiter van de dag geprogrammeerd waren was wel mooi omdat deze muziek bij donker beter tot zijn recht komt.

Novastar
Op Pinkstermaandag had de nederbelg Novastar moeite om echt iets los te krijgen. Hij of het publiek had moeite om de boodschap te begrijpen. Novastar deed wat hij moest doen maar deed naar mijn mening niet echt iets extra of iets speciaals.

Mando Diao

Deze Zweedse band Mando Diao gaat al wat jaartjes mee en heeft nu met Dance With Somebody een lekker rockend danshitje. Reden genoeg om ze te gaan bekijken want er was verder toch niets interessants te zien. Aangekomen bij dit concert kreeg ik een combinatie van rock, punk, jazz, soul en dance te zien en te horen. Mando Diao kan veel kanten op in het muzikale spectrum en dat doen ze maar al te graag. Ze proberen verschillende wegen tegelijk uit en dat uit zich in rustige soul, dansbare rock en stampende dance. Vooral de ritmewisselingen die ze binnen een nummer gebruiken zijn iets dat me opgevallen is. Deze multifunctionele band kan nog een grote toekomst krijgen als wij als luisteraars dat willen. Feest mee met Mando Diao.

Franz Ferdinand
Franz Ferdinand had een optreden te bieden dat wel anders was maar niet echt bezield en overtuigend. Ze speelden sommige nummers in een andere uitvoering en speelden verder de bekendste hits. Leuk om gezien te hebben maar de liedjes van Franz Ferdinand zijn voor mij teveel van hetzelfde, te eentonig als je het muziektechnisch bekijkt.

Anouk
Anouk, de Nederlandse diva van de popmuziek kan al bogen op een groot repertoire en had echt zin om in de open lucht een goed optreden neer te zetten. Anouk was echt klaar voor de strijd, ze was er klaar voor. De nieuwe band moest hier en daar nog even tot rust gemaand worden door Anouk maar daarna ging het alleen maar beter. Ze speelden hun muziek vol overgave en het publiek liet dat ook merken. De grootste hits werden door het publiek maar al te graag ontvangen met luid gejuich. Maar tijdens het liedje One Word waren ze juist weer muisstil. Dit was een speciaal en voor velen emotioneel moment. Tranen vloeiden in het hele publiek. Anouk met al haar ervaring, albums en songs deed haar ding. Ze zag, gaf en overwon het publiek met gemak. Als er iemand is die de titel diva van de Nederlandse popmuziek verdient dan is Anouk dat wel.

Snow Patrol
Op Pinkpop 2007 was dit voor mij de grote openbaring. Hier zag ik mijn eerste concert van Snow Patrol en toen zag ik hoe goed deze muzikanten onder leiding van zanger Gary Lightbody echt zijn. Toen al hadden ze fantastische songs die door een combinatie van tekst en muziek een bepaald gevoel oproepen. Je word meegenomen op een reis naar een emotionele toestand, positief of negatief. Snow Patrol weet als geen ander gevoel in hun muziek te leggen. Nu ik Snow Patrol op Pinkpop 2009 als afsluiter weer gezien heb ben ik daar nog zekerder van. Eerst speelden ze een redelijk standaard set met de bekendste hits en wat ander materiaal. Daarna kwam er een toegift die bestond uit een tekenfilm (visuals op scherm) ondersteund met muziek gemaakt door de jongens van Snow Patrol. Alles draaide om de combinatie beeld en geluid, de band was helemaal niet uitgelicht en daardoor niet te zien of te volgen. Je keek automatisch naar de visuals op de schermen en luisterde daarbij naar de muziek die je hielp het verhaal beter te begrijpen. Echt fantastisch bedacht en uitgevoerd. Hiermee was Snow Patrol voor mij een waardige afsluiting van drie dagen Pinkpop.

Over Sievert Schreiber

1978 | M | “Always look on the bright side of life”
Dit bericht werd geplaatst in Ratjetoe, S2 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Pinkpop 2009

  1. Pingback: De Band Mando Diao « Sievert Schreiber

  2. Pingback: Pinkpop 2009 Op 3voor12 « Sievert Schreiber

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s