Bruggen swingen en wiebelen door resonantie (2 videos)

Voorafgaand aan de EPIC FAIL even een stukje informatieve wetenschap en noodzakelijke voorkennis. Resonantie is het fenomeen dat objecten bij bepaalde frequenties gaan trillen. Dat een brug over een rivier of kanaal ook kan resoneren was al duidelijk geworden na de voltooiing van Gallopin’ Gertie (tweede video, na de klik), die in 1940 begon te vibreren en dansen met als slotakkoord het instorten van de brug omdat de krachten te groot werden. Met dit alom bekende en historische voorbeeld in het achterhoofd is het niet te begrijpen dat er in Rusland wetenschappers, ingenieurs en ontwerpers geweest zijn die anno 2010 in Volgograd een brug bouwen (eerste video) die gaat bewegen, schommelen, wiebelen en dansen door de trillingen. Een kostbare technologische blunder die voorkomen had kunnen worden, ze hadden beter kunnen weten want dit natuurkundige fenomeen is al lang bekend en er zijn manieren om instabiele, swingende en wiebelende bruggen te voorkomen. EPIC FAIL!

Youtube video: Raw Video: Russian Bridge Sways in the Wind

Youtube video: Tacoma Narrows Bridge Collapse “Gallopin’ Gertie”

Over Sievert Schreiber

1978 | M | “Always look on the bright side of life”
Dit bericht werd geplaatst in Bizar, S2 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Bruggen swingen en wiebelen door resonantie (2 videos)

  1. Pingback: Dit zijn dus sinusgolven met verschillende frequenties (video) | Sievert Schreiber

  2. Vera zegt:

    Dag gebeurt veel vaker. Zelfs onze eigen Erasmusbrug had last van resonantie. Dat is opgelost door kabels toe te voegen aan de constructie. Met wat aanpassingen is het euvel mogelijk nog goed te verhelpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s